ZIUA INTERNAȚIONALĂ LMC 2012

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A INFORMĂRII CU PRIVIRE LA LEUCEMIA MIELOIDĂ CRONICĂ (LMC)
22 SEPTEMBRIE 2012
-CAMPANIE-

             În fiecare an pe data de 22 septembrie marcăm Ziua Internațională a Informării cu Privire la Leucemia Mieloidă Cronică. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ea simbolizează modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22 care cauzează leucemia mieloidă cronică.

             Leucemia mieloidă cronică este o boală cu debut silențios. În cele mai multe cazuri aceasta este identificată la un control de rutină. Cu cât se depistează mai precoce și se instituie tratamentul, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.
            La nivel mondial ziua de 22 septembrie este marcată prin diferite activități: întruniri ale experților și politicienilor, răspândirea de clipuri video de sensibilizare, conferințe de presă, evenimente de strângere de fonduri și sensibilizare a opiniei publice. Toate acestea având ca rezultat creşterea gradului de conştientizare privind această formă rară de cancer.
             Ziua Internațională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică este o inițiativă anuală a Asociației Române de Cancere Rare. Anul acesta am marcat această zi prin derularea unei campanii de informare cu privire la aceasta boală. La Zalău echipa ARCrare împreună cu un grup de voluntari au organizat o campanie stradală în cadrul căreia s-au distribuit materiale informative, mai exact pliante și fluturași cu informații despre LMC. Materialele au fost distribuite pe stradă trecătorilor, ocazie cu care echipa noastră a avut posibilitatea să le vorbească oamenilor despre semnificația zilei de 22 septembrie și despre importanța acestei inițiative. Materialele au fost distribuite și la farmacii, cabinete medicale și școli. Colaboratorii noștri din București, Timișoara, Iași, Brașov și Cluj ne-au sprijinit în această campanie prin promovarea și distribuirea materialelor informative despre campanie și LMC. S-a trimis un comunicat de presă care a fost publicat atât în presa locală cât și în presa națională. Tot în cadrul campaniei a fost organizată o videoconferință, la Centrul NoRo, în Zalău, pe tema LMC. Astfel, pacienții prezenți au avut ocazia să primească răspunsuri la întrebările lor de la specialiștii prezenți prin intermediul videoconferinței de la Cluj: dr. Hematolog Andrei Cucuianu, iar de la Timișoara: dr. hematolog Chevereșan Liviu,  și dr. Genetician  Maria Puiu.
            Scopul acestei inițiative este de a sensibiliza publicul larg cu privire la LMC și la nevoile  pacienților cu LMC. ARCrare sprijină pacienții diagnosticați cu LMC și face apel la solidaritate pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic, tratament și îngrijire.

Campania 2012 a fost realizată cu sprijinul Novartis Oncology și Bristol-Myers Squibb

  

 

Undefined