Factori de risc
- Riscul descrie șansa unei persoane de a dezvolta o formă de cancer sau de a avea o recurență (reapariția cancerului după tratament);
- Factorii de risc cresc șansa apariției cancerului; înțelegerea factorilor de risc reprezintă un ajutor atât pentru tine cât și pentru medic în vederea adoptării unor decizii privind sănătatea ta;
- Riscul absolut sau relativ sunt statistici care ajută medicul să compare riscul apariției cancerului la un anumit individ în comparație cu populația generală.
Atunci când citești despre cancer, întâlnești foarte des folosindu-se termenul ”risc”. Ce înseamnă mai exact acest lucru? În termeni generali, riscul este șansa ca un anumit eveniment să aibă loc. Când vorbim despre cancer, termenul ”risc” este cel mai des folosit pentru a descrie șansa pe care o anumită persoană o are să dezvolte o anumită formă de cancer sau să aibă o recurență. Folosind această informație cercetătorii și oncologii pot îmbunătății sănătatea unui număr mare de persoane.
De exemplu, știind că persoanele care fumează prezintă un risc mai mare de a dezvolta un cancer pulmonar în comparație cu persoanele nefumătoare, a început o campanie modială pentru a încuraja persoanele să se lase de fumat sau, iar pentru cei nefumători, să nu înceapă.
Ce este un factor de risc?
Un factor de risc crește șansele unei persoane de a dezvolta un anumit tip de cancer. Deși factorii de risc, precum fumatul sau istoricul familial de cancer, pot influența dezvoltarea cancerului, de cele mai multe ori nu determină, în mod direct, apariția cancerului. Unele persoane, deși au prezentat mai mulți factori de risc, nu au dezvoltat niciodată această boală, în timp ce altele, fără să prezinte niciun factor de risc cunoscut, au fost afectați de cancer.
Factorii generali de risc includ: vârsta înaintată, istoric personal/familial de cancer, fumatul, anumite tipuri de infecții virale, anumite chimicale (benzenul), și expunerea la radiații. Persoanele pot să evite unii din acești factorii, de exemplu, prin renunțarea la fumat sau evitarea expunerii prea mare la soare. Totuși, nu toți factorii de risc pot fi evitați sau controlați, precum înaintarea în vârstă.
Cunoșterea și înțelegerea factorilor de risc este importantă deoarece în funcție de asta doctorul poate să stabilească dacă există posibilitatea pentru pacient de a beneficia de anumite îngrijiri suplimentare, precum:
- un test screening pentru cancer;
- un test screening la o vârstă tânără;
- tratament medicamentos sau chirurghical pentru micșorarea factorilor de risc.
De exemplu, o femeie a cărei mamă sau soră a avut cancer la sân prezintă un risc de 2 ori mai mare să dezvolte, la rândul ei un cancer mamar, decât o altă femeie care nu are acelați istoric de boală în familie. Pentru femeile cu un puternic istoric familial de cancer de sân, efectuarea unei mastectomii profilactice (îndepărtarea preventivă a sânului) poate fi o alternativă de reducere substanțială a riscului de a dezvolta cancer de sân. Aceasta pare să reducă riscul dezvoltării cancerului mamar cu cel puțin 95%. Alte femei s-ar putea să prefere un tratament medicamentos pentru a reduce riscul de cancer mamar.
Persoanele cu un sindrom genetic asociat cu diverse tipuri de cancere și prezent în familiile lor pot lua în considerare efectuarea unui test genetic specific pentru acel sindrom. Medicul este cel care te poate ajuta să analizezi factorii de risc în dezvoltarea cancerului.
Înțelegerea diferenței între riscul absolut și riscul relativ
Riscul absolut: reprezintă șansa ca o persoană să dezvolte o boală într-o perioadă determinată de timp. Este util pentru determinarea numărului de persoane cu risc pentru dezvoltarea unei anumite afecțiuni. De multe ori este exprimat în procente.
De exemplu, afirmația: una din 8 femei va dezvolta un cancer de sân în cursul vieții dezvăluie riscul absolut pentru populația feminină. Acest număr descrie doar riscul raportat la populația generală nu raportat la o anumită persoană.
Estimările riscului absolut pot, de asemenea, să difere de la un grup de persoane la altul. De exemplu, femeile trecute de vârsta de 70 de ani prezintă un risc absolut mai mare pentru dezvoltarea unui cancer mamar, comparativ cu femeile mai tinere. Acest lucru se datorează faptului că riscul pentru apariția cancerului mamar crește odată cu vârsta.
Riscul relativ: compară riscul între un grup de persoane care prezintă un factor particular de risc și cei care nu prezintă un asemenea factor de risc.
Pentru exemplu vom lua 2 grupuri similare a câte 100 de persoane (având în vedere vârsta, sexul, sau orice alte caracteristici). Un grup cuprinde persoane care prezintă un factor particular de risc, iar celălalt grup cuprinde persoane care nu prezintă un asemenea factor de risc. Pe parcursul unei perioade determinate de timp, cercetătorii urmăresc câte persoane din fiecare grup dezvoltă cancer. În cazul în care 2 persoane din primul grup și o persoană din cel de al doilea grup dezvoltă cancer, cei din primul grup prezintă un risc de 2 ori mai mare decât cei din al doilea grup. Aceasta reprezintă o creștere de 100% a riscului relativ. Totuși, riscul absolut ar fi de 2% sau 2 din 100 de indivizi.
Atât riscul absolut cât și riscul relativ ajută medicul să afle dacă un anumit individ prezintă un risc mai mare sau mai mic comparativ cu populația generală. De asemenea, aceste măsurători furnizează informații importante pentru luarea unor decizii privind stilul de viață sau screeningul pentru cancer. Atunci când un factor de risc crește riscul relativ la un individ pentru dezvoltarea cancerului la 100%, poate părea foarte mult. Dar dacă ne gândim la riscul absolut (o persoană din 100 comparativ cu 2 persoane din 100) deja se conturează o imagine mai completă.
Întrebări pe care se le adresezi medicului referitor la factorii de risc:
- Care sunt factorii de risc în cazul meu și cum afectează aceștia riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer?
- Care este riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer, în următorii 5 ani, dar în cursul vieții?
- Ce pot să fac pentru a reduce riscul de cancer?
- Dacă îmi schimb obiceiurile, pentru a reduce un factor de risc, care sunt șansele să dezvolt o formă de cancer în următorii 5 ani, dar în cursul vieții?
- Dacă dezvolt un nou factor de risc (de exemplu, o rudă apropiată este diagnosticată cu cancer), cât de mult crește riscul în cazul meu, comparativ cu populația generală?
- Ce teste screening sunt recomandate pentru depistarea cancerului?