Angiosarcomul
Definiţie clinică
Tumoră malignă ce rezultă din proliferarea celulelor reticulare și endoteliale ale vaselor sangvine; se localizează mai ales la nivelul ficatului, splinei şi membrelor.
Prevalenţă
Aproximativ 60% din totalitatea angiosarcoamelor sunt cutanate. Angiosarcoamele ţesuturilor moi reprezintă până la 25% din aceste tumori, iar angiosarcomul mamar reprezintă aproximativ 8% din angiosarcoame. În general, angiosarcoamele reprezintă 1-2% din totalitatea sarcoamelor. Bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi decât femeile, tumora putând să apară la orice vârstă, chiar de la naştere.
Aspecte clinice
Nodul dermic dur, cu suprafaţă netedă, de culoare roşie sau purpurică, relativ bine circumscris. Creşte lent, cu tendinţă la invazie în profunzime către ţesutul subcutanat, fascie, muşchi, tendoane. Evoluţia tumorii este îndeosebi exofilică, devenind molatecă şi ulcerându-se. Localizarea este îndeosebi pe membre şi mai rar pe trunchi.
Prognostic
La adult prognosticul este mai sever, cu risc de metastazare de 50% în următorii 5 ani. La copiii sub 5 ani prognosticul este relativ favorabil. Mortalitatea este ridicată, la 5 ani supravieţuirea fiind de 60%.
Tratament
- chirurgical
Excizia chirurgicală este principalul tratament curativ pentru toate formele de angiosarcom. Chiar dacăexistă orăspândirela distanţă, intervenţiile chirurgicale pot fi realizate pentru a controla zona de localizare a cancerului primar.
- terapia neoadjuvantă şi adjuvantă
Terapia neoadjuvantă se referă la utilizarea chimioterapiei şi a radiaţiilor înainte de rezecţia chirurgicală a unei tumori. Tratamentul adjuvant se referă la tratamentul administrat ulterior unei intervenţii chirurgicale prin care au fost înlăturate toate semnele vizibile ale tumorii.
Undefined
- Log in to post comments