Carcinomul mucoepidermoid

Definiţie clinică
Carcinomul mucoepidermoid – este o tumoră formată din celule scuamoase mucin pozitive şi ocazional structuri glandulare, fără o distincţie netă între partea scuamoasă şi cea de adenocarcinom.
 
Prevalenţă
Este cel mai frecvent tip de tumori maligne a glandelor salivare, reprezentând mai mult de 50% din cazuri la copii, şi 35% din cazuri în general. Carcinomul mucoepidermoid poate fi găsit şi în alte organe precum bronhii, sacul lacrimal şi tiroidă.
El reprezintă aproximativ 8% dintretoate tumorile parotidiene. Carcinoamele mucoepidermoide sunt împărţite în gradele demalignitate: redus, intermediar şi înalt.
 
Aspecte clinice
De regulă, primul semn constă în apariţia unui cucui tare cu creştere lentă pe obraz sau în zona maxilarului. Tumorile benigne pot fi nedureroase la început, dar dacă tumora este malignă poate invada nervii dimprejur provocând dureri faciale, amorţeală sau alterarea funcţiilor motorii.
 
Diagnostic
Dacă masa poate fi accesată extern, medicul va efectua o biopsie pentru a determina natura şi amploarea.  În caz contrar, CT (computer tomograf) sau IRM (imagistica prin rezonanţă magnetică) pot fi utilizate pentru a localiza tumora înainte de a extrage celule pentru biopsie. Pot fi efectuate teste suplimentare pentru a se verifica dacă există metastaze în plămâni, oase, ficat sau creier.
În cazul în care tumora se dovedeşte a fi malignă, următorul pas presupune stabilirea gradului tumorii. Cancerele mucoepidermoide sunt clasificate în 3 categorii:
  • gradul 1 (redus) tumora este mică şi cu creştere lentă, iar celulele seamănă cu celulele normale ale glandelor salivare;
  • gradul 2 (intermediar) tumora creşte mai rapid şi celulele arată uşor anormale;
  • gradul 3 (înalt) tumora este mai agresivă şi s-a răspândit deja la alte organe
 
Prognostic
Prognosticul depinde de localizarea şi stadiul tumorii. Ratele globale de supravieţuire sunt:
  • 92% - 100% pentru tumorile de gradul 1;
  • 62% - 92% pentru tumorile de gradul 2;
  • 0% -  43% pentru tumorile de gradul 3.
 
Tratament
De regulă, cancerul mucoepidermoid se tratează prin intervenţie chirurgicală. Totuşi, dacă prin intervenţie chirurgicală nu poate fi înlăturată întreaga tumoră, cancerul poate să reapară într-o formă mai agresivă. Pot fi prescrise tratamente pentru a preveni asemenea situaţii.
Pentru tumorile maligne, tratamentul ales presupune o combinaţie de chirurgie şi radioterapie. Chirurgia poate înlătura tumora, iar în cazurile mai avansate, chiar o parte sau întreaga glandă salivară. Radioterapia este folosită pentru a distruge eventualele celule canceroase rămase. De asemenea, medicul poate efectua chimioterapie în cazul în care tumor s-a extins la organele îndepărtate.

 

Undefined