Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice, 22 septembrie 2019

În fiecare an, în data de 22 septembrie comunitatea globala a pacienților cu Leucemie Mieloidă Cronică - LMC celebrează Ziua Mondiala LMC.
Ziua Mondială a LMC 2019 este dedicată îmbunătățirii accesului la tratament pentru pacienții din întreaga lume. Toţi oamenii au dreptul să aibă acces la tratamente şi servicii de îngrijire de calitate, eficiente pentru îmunătățirea calității vieții pacienților cu LMC!
Sloganul campaniei 2018 este: Astăzi, împreună pentru o lume fără LMC!
Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 22 și 9 care cauzează leucemia mieloidă cronică. În România trăiesc peste 1600 de pacienți cu LMC în tratament. De câtiva ani, nu mai există liste de așteptare pentru tratament.
ARCrare organizează activități de Ziua LMC în România de la înființarea sa în anul 2011.
Asociația Română de Cancere Rare - ARCrare vă invită, și în acest an, să fiți alături de pacienții afectați de Leucemie Mieloidă Cronică, o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui! Anul acesta am dedicat un Workshop în cadrul Scolii de Boli Rare pentru jurnaliști Leucemiei Mieloide Cronice.
Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Este caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, dar apare foarte rar și la copii. Acum mai bine de ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Astăzi, dacă pacienții sunt diagnosticați la timp și tratați corect, aceștia pot avea o durată a vieții similară cu a populației generale.
Undefined