Sarcomul Kaposi

Definiţie clinică

Sarcomul Kaposi este o neoplazie conjunctivo-vasculară constituită dintr-o proliferare a vaselor capilare şi a ţesutului conjunctiv, având un caracter multifocal, sistemic şi o capacitate de metastazare. Leziunile se prezintă, de obicei, în diferite stadii: stadiul de pată, stadiul de plagă şi stadiul nodular.

Sarcomul Kaposi poate fi clasificat în 4 tipuri: epidemic asociat cu SIDA, imunocompromis, clasic sau sporadic şi endemic.

Prevalenţă
Afectează îndeosebi adultul de vârstă medie. Incidenţa SK este de 2-6 cazuri la un milion de locuitori.
 
Aspecte clinice
Noduli dermici profunzi, hemisferici, de coloraţie roşie închisă sau violacee, albastră sau brun închisă, de dimensiuni variabile de la 2-3 mm până la 2-3 cm, ce apar concomitent sau succesiv, insidios sau brusc. Nodulilor li se asociază plăci infiltrate, uşor proeminente, de coloraţie roşie-violacee sau brun închisă, circumscrise, cu contur neregulat. Leziunile se localizează, îndeosebi, pe membrele inferioare, cu dispoziţie simetrică. Ocazional apar şi pe mâini sau faţă.
 
Tratament
  • Terapia HAART este o soluţie pentru afectarea cutanată, dar pentru cea viscerală trebuie adăugată chimioterapia. Pentru boala simptomatică locală este administrată radioterapia. Toate tipurile de sarcom Kaposi sunt influenţate de terapia HAART ( terapia antiretrovirală înalt activă) care a scăzut incidenţa şi severitatea bolii.
  • Terapia chirurgicală. Excizia locală poate fi o opţiune pentru leziunile superficiale mici. Se mai folosesc crioterapia, laser terapia şi retinoizii locali.
  • Radioterapia, este cea mai folosită şi eficientă terapie locală. Poate ameliora sângerarea, durerea.
  • Terapia intralezională
  • Crioterapia presupune aplicarea de nitrogen lichid şi este utilă pentru leziunile faciale mici, sub 1 cm dimensiune.
  • Terapia laser poate fi folosită local, poate micşora leziunile mari şi poate ameliora sângerarea şi durerea.
  • Chimioterapia.
 
Prognostic
SK are o evoluţie variabilă. Unii pacienţi dezvoltă numai câteva leziuni cutanate, în timp ce alţii au afectare cutanată şi internă extinsă. Leziunile interne pot duce la apariţia complicaţiilor fatale precum: sângerări masive, obstrucţie sau perforare de organ. SK este o boală incurabilă, dar care poate fi tratată şi ale cărei simptome pot fi controlate.
Undefined