Măsuri recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra pacienţilor oncologici şi asupra serviciilor de oncologie.

Un document redactat de Comitetul Director al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România (SNOMR) cuprinde măsuri recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra pacienţilor oncologici şi asupra serviciilor de oncologie.
De asemenea, Comitetul Director al Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, într-o adresă înaintată Ministerului Sănătății face o serie de propuneri, după cum urmează:
  1. Testarea cu celeritate a pacienților oncologici și testarea periodică a personalului medical implicat în tratamentul acestor pacienți- conform recomandărilor OMS din 22 martie, care, pentru situația de acum din România (transmitere comunitară), precizează necesitatea testării pacienților cu risc mare de dezvoltare a formelor severe de boală și a populației vulnerabile, ce ar necesita internare și îngrijire avansată în caz de infecție COVID-19.
  2. Pacienții oncologici testați pozitiv COVID-19 nu trebuie internați în secțiile de oncologie medicală și/sau radioterapie; fără excepție, tratamentul oncologic trebuie amânat, iar pacienții îndrumați către centrele specializate.
  3. Pacienții oncologici cu simptome de infecție suspectată de COVID-19 trebuie testați chiar dacă nu îndeplinesc condițiile definiției de caz actuale.
  4. Circuite de COVID nu trebuie să interfere cu circuitul pacienților oncologici (conform recomandărilor internaționale)
  5. Menținerea activității medicilor oncologi în scopul continuării terapiei pacienților oncologici neinfectați (ale căror tratamente nu pot fi integral preluate de medici de alte specialități -medici de familie- ca de exemplu chimioterapia, imunoterapia, etc.)
  6. Evitarea includerii clinicilor de oncologie în Planul Alb și relocarea personalului medical implicat în tratamentul pacienților oncologici și a pacienților oncologici în clinici COVID - free.
Undefined